Engelli Gençlerin İstihdamı Projesi kapsamında Macar Ekip ile ABB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü'nü ziyaret ettik.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Anadolu Gençlik Federasyonu’nun düzenlediği,T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu ile “ Sivil Toplum Destek Parogramı-VI (CSD-VI)” kapsamında gerçekleştirilen “İŞ’TE GENÇLER” isimli projenin faaliyetlerin biri olan Teknik Ziyaret ve Çalıştay II gerçekleştirildi. Programa Macaristan COMPASS derneğinden; Eglyné Katona Andrea (President of the Compass Organization), Renáta Nyári (International Coordinator of Compass Organization), Karmen Ketszeri (Coordinator of Compass Organization) Bálint Horváth (Volunteer of Compass Organizaiton) ve Kyra Eglyné (Volunteer of Compass Organizaiton) katıldı. Anadolu Gençlik Federasyonu Heyetinden ise Mesut Karaağaç (Proje Koordinatörü), Bekir Dilmaç (Proje koordinatör yardımcısı), Sema Tiske (Mentör), Gizem Polat (Mentör), Zeynep Nazlı Öztürk (Mentör), Yonca Ünlü (Gönüllü) katıldı.

Ziyaretimizin ilk durağında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gittik. Bizleri Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat makamında karşıladı . Proje koordinatörü Mesut Karaağaç İş’te Gençler projesini ve önceki gün yapılan teknik ziyarette nerelere gidildiğinden bahsetti. Daha sonra Mehmet Bağdat sözü aldı. Belediyenin engelliler için yaptığı sosyal yardımlardan, istihdamlardan ve engellilerin gündelik yaşamlarını kolaylaştırmak için uygulanan politikalardan bahsetti. Daha çok engelli bireylerin acil ihtiyaçlarına odaklandıklarını söyleyen Bağdat; engelliler için manuel ve akülü tekerlekli sandalye, hasta yatağı, fizyoterapi ve hidroterapi merkezleri gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldiklerini söyledi. Engellilerin ücretsiz bir şekilde hastaneye ulaşımını sağladıklarını, ağır engelli, yalnız yaşayan, ve  yemek yapamayacak durumda olan engellilerin evlerine her gün sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere yemek götürdüklerini, engelli bireylerin tekerlekli sandalyesinin bakımını ve onarımını ücretsiz yaptıklarını, evden çıkamayacak durumda olan engellilere berber hizmeti verildiğini, psikolojik destek sağlandığını, evde temizlik hizmeti verdiklerini, evde oluşan herhangi bir sorunda tamir ve tadilat işlerinin yapıldığını söyledi. Ek olarak engellileri Akçakoça’ da bir haftalık tatil kamplarına götürdüklerini söyledi. Her ülkede olduğu gibi Türkiye!de de engellilerin istihdam edilmesinde problem yaşadıklarını dile getiren Mehmet Bağdat Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde pozitif ayrımcılık yapılarak yüzde 3 olan engelli çalıştırma oranını yüzde 6 ya çıkarıldığını aktardı. Engellileri eğitime erişiminde de aksaklıklar yaşadıklarını ekleyen Mehmet Bağdat son yıllarda erişim kısmında büyük ilerlemeler kaydettiklerini de söyledi. Ailelerinin gün içinde 3-6 yaş engelli çocuklarını bırakabilecekleri Mola Evlerini anlatan Mehmet Bağdat bizleri bugün açılacak, olan Mola Evi’nin açılışına davet etti.