TED konuşmaları, özellikle de internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanından takip ediliyor. Farklı alanlarda gerçekleştirilen bu konuşmaların çoğu "motivasyon" odaklı ve kişileri etkileyerek harekete geçirmeyi hedefliyor

TED konuşmalarının tarihi 1984 yılına uzansa da bilinirliği internet teknolojilerinin gelişmesiyle 2000'li yıllarda arttı. 1990 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yapılan TED konferansları dizisi, hem pek çok coğrafyada yapılmaya hem de tüm dünyaya ulaşmaya başladı.TED konuşmalarının varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin hazırlamaktır. Konuşmacılara fikirlerini en yenilikçi ve çekici şekilde sunmak için en fazla 18 dk süre verilir.

TED konuşmaları, ülkemizde geç popüler olmuş olsa da binlerce video arasından size uygun ya da ilgilendiğiniz konu ile ilgili TED konuşmaları seçmek zor olabilir diye öğrencilik dönemindeki kişilere ilham verecek TED konuşmaları bu yazımızda sizlerle bir liste halinde paylaşmak istedik.

Öğrencilere İlham Verebilecek Ted konuşmaları sırasıyla;

1.  Inside The Mind Of A Master Procrastinator : Tim Urban

Tim Turban, ünlü bir blog yazarı ve bunun yanında yine kendi kaleme aldığı yazıları farklı web sitelerinde de paylaşılıyor. Tim Turban bu eğlenceli konuşmasında erteleme (procrastination) eğilimimizden ve bununla nasıl başa çıkacağımızdan bahsediyor.

2. How To Stay Calm When You Know You’ll Be Stressed : Daniel Levitin

Sinirbilim araştırmacısı Levitin, kompleks bilimsel terimleri basitleştirerek hepimizin sinirbilim konusunda bilgi edinmesini sağlıyor. Sonrasında bu bilgiler ışığında, stres anında neler olup bittiğini ve stresin nasıl yönetilebileceği konusunda dinleyicilere ipuçları veriyor.

3.  Dare To Disagree : Margaret Heffernan

Heffernan geçmişte beş farklı şirket yönetmiş bir kadın girişimci. Bu konuşmasında deneyimlerinden de yola çıkarak, doğru olduğuna inandığınız bir şey uğruna, kişi ve gruplar hatta belki toplum ile bir anlaşmazlık yaşayacak olsanızda, harekete geçmeniz gerektiğini anlatıyor.

4. How Do You Define Yourself? : Lizzie Velásquez

Velásquez kilo almasını engelleyen bir sendromla dünyaya gelmiş bir motivasyon konuşmacısı. Gençlik yıllarında birçok kez zorbalığa maruz kalmış Velásquez, güzellik standartları, kimlik ve zorbalık gibi konularda farklı bir bakış açısı sunuyor.

5. Everyday Leadership Everyday Leadership: Drew Dudley

Öğrencilere yönelik bu konuşmada Dudley, zekasını ve mizah anlayışını kullanarak eğlenceli ve dinamik bir dille liderlik hakkındaki görüşlerini anlatıyor. Dudley, liderliğin dünyayı değiştiren, ultra prestijli bir durum olmaması gerektiğini, gündelik hayatımıza liderliği entegre edebileceğimizi anlatıyor.

 

Kaynak:uopeople.edu