Ülkemizde gençlerin yaşam kalitesini inceleyen Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırma Raporu’nun dördüncüsünün sonuçları çevrimiçi bir toplantı ile kamuoyuna açıklandı.

Habitat Derneği ve Infakto RW tarafından yürütülen Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırma Raporu’nun dördüncüsü yayınlandı.Bu sene yayımlanan raporun araştırması için, Türkiye’de 16 ilde, yaşları 18 ila 30 arasında 1230 genç ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. 2 Ekim ila 14 Kasım 2020 tarihlerinde görüşülen gençlerin yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek; bu kişilerin ise yüzde 44’ü çalışan, yüzde 20’si öğrenci, yüzde 18’i iş arayan ve yüzde 17’si ise ev genci.

2017’den bu yana 18-30 yaş arasında gençlerin yaşam kalitesi, maddi koşulları, sağlık, eğitim ve katılım durumları gibi kapsamlı veriler sunan rapordan öne çıkan 2021 bulguları şöyle:

  • İş sahibi olabilme konusu gençlerin hayat memnuniyetlerini etkiliyor. Çalışan gençlerin yüzde 65’i hayatlarından memnun olduklarını ifade ederken, iş arayan gençler için oran yüzde 47.
  • Koronavirüs salgını ile değişen hayatlarını değerlendirdiklerinde gençlerin uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma fikrini pek sevmedikleri ortaya çıkıyor. Çalışan gençlerin yüzde 69’u işyerine gidiyor olmayı tercih edeceğini belirtiyor. Uzaktan eğitim konusunu değerlendirdiklerinde ise gençlerin yüzde 73’ü yüz yüze eğitimi uzaktan eğitimden daha faydalı bulduğu ortaya çıkıyor. 
  • Araştırmaya göre gençler önceki kuşaklardan önemli bir konuda farklılık gösteriyor: Gençlerin insan hakları, cinsiyet eşitliği, çevre ve iklim gibi konularda önceki kuşaklara kıyasla daha duyarlı oldukları bulunuyor.
  • Araştırmanın bir diğer sorusu ise gençlerin gönüllülük faaliyetlerini anlamaya yönelik. Buna göre, gençlerin sadece yüzde 6’sı herhangi bir ücret karşılığı olmadan gönüllü bir iş ya da sivil toplum kuruluşunda çalıştığını belirtiyor.

Gençlerin çalışma koşulları, girişimciliğe bakış açıları, katılım, toplumsal bakış açıları gibi pek çok konuda içgörü içeren bu raporun tamamını okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz

 

Kaynak:habitatdernegi.org